Våra kyrkobyggnader är mer än bara platser för gudstjänst. De är levande kulturbärare, och historiska skatter.
Svenska Kyrkan får stöd av staten för att bevara knappt tre tusen kultursminnesskyddade kyrkor.
Kyrkoantikvarisk ersättning (KAE ) är statens ersättning till Svenska kyrkan för vården av det kyrkliga kulturarvet. Det årliga stödet uppgick 2009 till 409 miljoner och har legat stilla fram till 2024 då det höjdes med 30 miljoner. Utslaget per kyrka bidrar staten med cirka 150 tusen per år.
Kyrkounderhållsbidrag (KUB) är ett inomkyrkligt utjämningsbidrag och är tänkt att utgöra ett komplement till KAE för att minska församlingarnas egeninsatser. Kyrkoavgifterna i de båda församlingarna uppgick till drygt 110 miljoner, så går 40 miljoner till andra församlingar.

Kyrkobyggnaderna utgör en central del av vårt gemensamma kulturarv. De står som synliga tecken på både historia, tro och tillhörighet – mitt i byar, städer och samhällen runt om i Sverige. För många människor är kyrkan en plats där livets stora händelser firas och sörjs, oavsett hur aktiv man är i kyrkans övriga verksamhet.
Det märks inte minst när Svenska kyrkan frågar människor som valt att lämna medlemskapet varför de ändå tycker att kyrkan är viktig. Svaret återkommer gång på gång: Kyrkobyggnaderna måste bevaras. Många menar också att staten borde ta ett större ansvar för underhållet, eftersom kyrkorna är en del av det svenska kulturarvet – till för hela samhället.

Inom FiSK driver vi därför på i fastighetsutskottet för ett långsiktigt och hållbart förvaltande av kyrkans byggnader. Det handlar inte bara om tak och väggar, utan om att bevara öppna rum för gemenskap, stillhet, tro och tradition – både nu och för framtida generationer.
De flesta av våra kyrkor är skyddade enligt kulturminneslagen vilket kräver ett nära samarbete med myndigheter. Tillgänglighet samt energieffektivisering måste balanseras mot vår skyldighet att bevara kulturarvet.
Samtidigt som Svenska kyrkan tappar medlemmar så ökar våra intäkter från kyrkoavgifter, vilket på kort sikt låter som ett angenämt problem, men på lång sikt är det inte bra.